24 mar. 2014

Formats d'arxiu de so

Un format d'àudio és un contenidor multimèdia que guarda una gravació d'àudio( ja sigui la veu, música, sons). Cada arxiu és diferent de l'altre segons les seves propietats d'emmagatzematge de dades, de reproducció i d'utilització en un sistema d'administració d'arxius.
Heu de ser capaços de reconèixer, segons l'extensió de l'arxiu, el format de so amb què esteu tractant, perquè cada extensió correspon a un format de fitxer i cada format és apropiat per a unes coses i inapropiat per a d'altres.

El gran espectre de formats de so es pot classificar en nou formats bàsics (n'hi ha molts més), cadascun amb característiques pròpies d'utilització i composició.Tipus Aplicació Grandària (pes)
CDA

Format específic dels CD d'àudio. Si visualitzeu el contingut d'un CD-àudio observareu que tots els fitxers són del tipus CDA.

Gros
WAV Format d'ona. L'estàndard del Windows.
De molt gros a gros, depenent de les característiques del fitxer.
MID Fitxers amb música codificada segons el sistema MIDI. S'enregistren les dades d'interpretació i no la música en si.


Molt petit


MUS Format específic del Music Time. Molt petit


AIF Format estàndard a les plataformes MAC (també es pot escoltar al Windows). És el paral·lel al WAV. De fet, es pot canviar manualment l'extensió AIF a WAV. Molt grosMP3 El format de codificació de música de qualitat més utilitzat a Internet. Treballa en format WAV però comprimeix aquelles parts que poden resultar inaudibles. Rebaixa molt les grandàries dels arxius.S'ha fet tan popular que la majoria de lectors de CD i DVD són compatibles amb aquest format. Hi ha reproductors portàtils d'MP3. Petit


OGG Format molt evolucionat, segons alguns el successor de l'MP3, lliure, multiplataforma, que aconsegueix qualitats molt altes amb pesos molt petits. Alguns reproductors d'MP3 reprodueixen també OGG. Petit
RA,RM
Format d'àudio utilitzat per Internet codificat amb el codificador Real Encoder. És el format amb el qual opera el servidor de vídeo/àudio de la XTEC.
Molt petit
WMA Format d'àudio comprimit propi del Windows. El seu reproductor específic és el Reproductor de Windows Media. Les prestacions que té en quant a la relació qualitat/pes són similars a les dels fitxers RA/RM. Alguns reproductors portàtils d'MP3 reprodueixen també WMA. Molt petit

0 comentarios:

Publicar un comentario